Steeleye Span

Steeleye Span er et folkrockband fra Storbritannia og som har vært aktive siden de ble danna i 1969. De er et av de meste kjente band innen britisk folkrock, i allefall av dem som fortsatt er aktive. De har hatt tre album inne på den britiske Topp 40 og vunnet gullplate for albumet «All Around My Hat». Navnet kommer fra en karakter de bruker i den av de mest tradisjonelle sangene deres, «Horkstow Grange». Sangen handler om en kamp mellom John Bowlin og John «Steeleye» Span, men det er uvisst om dette er fiktive personer eller folk som virkelig har levd. Valget sto ellers mellom flere ulike bandnavn. Det var Martin Carthy som kom på ideen og utover dette var det navn som «Middlemarch Wait» og «Iyubidin’s Wait» de skulle velge blant. På den tid var det fem bandmedlemmer og da de skulle stemme dukket det opp seks stemmesedler og det var dermed «Steeleye Span» som vant. Først mange år senere har Tim Hart innrømmet at han stemte to ganger.

Mange ulike bandmedlemmer

Det har vært mange ulike sammensetninger av bandet siden begynnelsen, men tross dette har de likevel hatt en sterk kontinuitet og vært med på å prege musikkbildet i Storbritannia og resten av verden. En av grunnene til at de oppnådde stort suksess i begynnelsen, var blant annet Maddy Prior, som var vokalist i bandet og en av de store attraksjonene innen rockemusikk på 1970-tallet. Tross de mange ulike besetninger i gruppen, så har de alltid hatt den samme musikkstilen. Derfor vil et typisk album bestå av tradisjonelle sanger og en eller to instrumentale numre. De tradisjonelle sangene kan være noen av Child-balladene, men de seneste årene har de begynt å spille inn egen musikk, men fortsatt musikk som hører til det tradisjonelle.

21 studioalbum

Fra starten av besto Steeleye Span av medlemmene Tim Hart, Maddy Prior, Terry Woods, Gay Woods og Ashley Hutchings. Disse utga det første albumet «Hark! The village wait» men de spilte aldri noen konserter sammen. Vi skulle derfor frem til 1972, hvor bandet hadde byttet ut det meste av besetningen, bortsett fra Tim Hart og Maddy Prior, og dette var første gang de spilte konserter. De første åtte årene var gruppen aktive i studioet og ga ut hele 10 album på den tiden. Fortsatt var det utskiftninger nesten hvert år, men Tim Hart og Maddy Prior var med helt frem til 1980. Her var det slutt for Tim Hart, men Maddy Prior ble igjen frem til 1995.

Langt mellom hvert album

Fra 1980 ble det lengre mellom hvert album og frem til 1996 ble det «kun» til fire album. Om dette skyldtes at Tim Hart hadde forlat gruppen er usikkert, men han var en av de drivende krefter i Steeleye Span. I 2001 gjorde Maddy Prior comeback i gruppen og hun er fortsatt med den dag i dag. Rett etter hun begynte igjen, ga de ut albumet «Present–The Very Best of Steeleye Span». Igjen gikk det en del år mellom hvert nytt album og de siste ni årene har de ikke utgitt noe ny musikk. Siste album er fra 2009 og heter «Cogs, Wheels and Lovers» og siden da har de kun spilt konserter.

Privacy Policy