Peggy Seeger

Margaret “Peggy” Seeger er en amerikansk folkesanger som kom til verden i 1935. Hun er også godt kjent i Storbritannia, hvor hun har bodd i mer enn 30 år, og hun var blant annet gift med sangeren Ewan MacColl inntil han døde i 1989. Gjennom hennes karriere har hun blitt inspirert av hennes far, Charles Seeger, som var en viktig folklorist og musikolog. Hennes mor var Ruth Porter Crawford, en modernistisk komponist. Hun har alltid gjort som hun selv ville og dette har skaffet henne en rekke utfordringer gjennom livet. Blant annet fikk hun passet sitt inndratt av de amerikanske myndighetene på grunn av en reise til Moskva og Kina. Dette var på 1950-tallet og Seeger ville besøke disse to stedene, men ble frarådet av myndighetene i USA. Hun reiste likevel og av den grunn tok de passet hennes.

Flere problemer

Hun besluttet derfor å reise på turne i Europa før myndighetene fikk tak i passet hennes, men hun fant senere ut av at hun hadde blitt satt på en svarliste, som hadde blitt sendt til en rekke europeiske myndigheter. I 1956 bosatte hun seg i London og levde av å spille banjo. Det var her hun møtte Ewan MacColl og de ble forelsket til tross for at MacColl var gift på det tidspunkt. Han forlot sin kone og de ble gift mange år senere. Før dette kunne skje var Seeger nødt til å finne en løsning på problemet med hennes arbeidstillatelse i Storbritannia. Denne holdt på å løpe ut i 1958 og hun sto derfor til å bli utvist. Men MacColl og henne selv la en snedig plan. Det ble arrangert at hun og sangeren Alex Campbell ble gift i begynnelsen av 1959 og siden Campbell var britisk, kunne Seeger søke om Britisk statsborgerskap og samtidig fortsette sitt forhold med MacColl. Det skulle dog gå mer enn 15 år før hun kunne gifte seg med sin store kjærlighet, Ewan MacColl.

De jobbet også tett sammen og utga flere album. Ved siden av dette produserte Seegers flere solo album og et par innspillinger med Seeger familien og en gruppe som de kalte for the Seeger Sisters. Peggy Seeger var en av de ledende skikkelser innen introduksjonen av den engelske folkemusikken eller gjenoppstandelse av den samme.

De senere år

Selv i en sen alder er Peggy Seeger aktiv innen musikk og noen av hennes mest populære album ble gitt ut etter hun hadde fylt 60 år. Hun synger fortsatt om kvinners problemer og dette er også temaet på en av de mest populære album, «is Love Will Linger On» fra 1995. Siden har hun også gitt ut et samlealbum med mer enn 150 av hennes sanger fra før 1998.

I 2011 produserte hun «The Essential Ewan MacColl Songbook» som en hyllest til hennes avdøde mann og på introduksjonen har hun gitt uttrykk for noen av de politiske forskjeller som hun og Ewan var i besittelse av samt livet de hadde sammen. Året etter var hun med på et eksperiment hvor en produser satte danserytmer sammen med sangene hennes. Hun var veldig aktiv i denne perioden av livet hennes og var sang «Tell my sister» på et livealbum til ære for den Kanadiske folkeartisten, Kate McGarrigle som døde det året. I fjor ga hun ut sine memoarer som heter “First Time Ever: A Memoir” og samtidig et dobbeltalbum som følger med hennes memoarer.

Privacy Policy