Ewan MacColl

Denne kjente folkemusikksangeren ble født i 1915 i Lancashire, Storbritannia. Han ble egentlig født som James Henry Miller, men skiftet senere fornavn til Ewan og etternavnet fikk han ved et senere ekteskap. Han døde i 1989 og var på det tidspunktet gift med en annen kjent sanger, Peggy Seeger fra USA. Ewan var også kjent som skuespiller, poet, dramatiker, plateprodusent og låtskriver.

Hans foreldre var av skotsk avstamning og engasjerte i datidens politiske debatt. En slik atmosfære i hjemmet kunne ikke unngå å påvirke unge Ewan og han forlot også skolen allerede som 15 åring, under den store depresjonen i 1930. I årene som fulgte ernærte han seg ved ulike småjobber og som gatesanger.

Starten på karrieren

Han jobbet sammen med Joan Littlewood om oppsetning av teaterstykker og spilte folkemusikk sammen med Peggy Seeger. Men før han for alvor fikk et gjennombrudd innen musikken, så kom han i søkelyset til den britiske kontraspionasje-tjenesten, MI5, etter de mottok tips fra politiet som mente at MacColl var en sanger med ekstreme synspunkter om kommunismen. Denne ekstra oppmerksomheten fra MI5 gjorde blant annet at noen av MacColls sanger ble avvist av BBC uten grunn. Likevel ble han innrullert i hæren sommeren 1940. Men det tok ikke mange måneder før han forlot hæren og den dag i dag er det uvisst hvordan han klarte å slippe unna, midt under den andre verdenskrigen. De fleste andre ville ha blitt tiltalt som desertør og stilt for retten, men ikke MacColl.

Ny dame

Siden var det stille rundt MacColl inntil han møtte den unge Peggy Seeger. Dette skjedde i 1956 og skapte straks overskrifter i hjemlandet hans. Grunnen til skandalen var dels den store aldersforskjell mellom dem, mer enn 20 år, og det faktum at MacColl allerede var gift med sin andre kone med hvem han også hadde to barn. Det nye paret var sammen tross dette i mange år og ble til slutt gift i 1978 etter mange år som elskere mens Ewan fortsatt var gift.

Mange av MacColl mest kjente sanger ble fremført på teater. For eksempel, skrev han «The First Time Ever I Saw Your Face» som ble brukt i et skuespill hvor Peggy Seeger deltok. Han lærte henne denne sangen over telefon, ettersom Seeger var på turné i USA på denne tiden. MacColl hadde blitt utestengt fra USA på grunn av sin kommunistiske fortid.

Protestsanger

MacColls sang og skrev en lang rekke protestsanger. Disse ble skrevet for en bevegelse som ønsket nedrustning av atomvåpen og et par av de mest kjente sangene hans er blant annet «Against the atom bomb» og «Og down you murdere». Den siste sangen ble skrevet som en protest mot dødstraff og kommer fra en reel sak hvor en ung mann ble dømt og henrettet for et drap han ikke hadde begått. Først i etterkant fant man ut at han var uskyldig.  Men sangene hans til folkemusikken og ikke minst teatret er nok de som er mest kjent. «Dirty Old Town» ble skrevet til et teaterstykke som ble kalt for «Landskap med skorsteiner» og er nok hans mest kjente sang. Den ble skrevet i 1949 og har siden vært spilt inn av mange andre kjente musikere. Blant annet The Dubliners i 1968, Rod Stewart i 1969, Simple Minds i 2003 og Frank Black i 2006. Totalt har han gitt ut mer enn 30 albums gjennom karrieren sin og spilt en stor rolle innen britisk folkemusikk.

Privacy Policy