Bruce Springsteen

Det er vel ikke noen overdrivelse å skrive at Bruce Springsteen er en av de mest kjente musikere i verden. Han ble født i 1949 og selv i en alder av 69 år er han fortsatt aktiv. Han skriver låtene sine selv, spiller på gitar og synger selv, enten det er alene eller sammen med gruppen hans, E Street Band. Musikken hans er preget av rock, men også flere andre stilarter og sangtekstene hans er gjerne poetiske og sentrert rundt hjemstaten hans, New Jersey.

Han vokste opp i Freehold, New Jersey og faren hans er av nederlandsk og irsk avstamning. Det er ingen fine fornemmelser i Springsteens familie og begge foreldrene hans hadde helt vanlig jobber som henholdsvis bussjåfør og advokatsekretær. Han har to yngre søsken som heter Virginia og Pamela, og spesielt Pamela har hjulpet Bruce Springsteen med å ta bilder på flere av hans album siden hun er utdannet fotograf.

Trøblete oppvekst

Bruce har blitt oppdratt etter katolske prinsipper, noe som ofte betyr en streng oppdragelse. Dette passet dårlig med hans temperament og han kom derfor ofte på kant med lærere og andre autoriteter. Etter å ha gått på en katolsk skole ble han i niende klasse overført til den offentlige Freehold Regional High School, men også her hadde han problemer med å tilpasse seg. De som har hatt han som elev, har senere fortalt an han var en ensom gutt som holdt seg for seg selv og kun ønsket å spille gitar. Likevel fullførte han videregående og fortsatte på Ocean County College. I midlertidig varte dette kun et enkelt år og han sluttet med sin skolegang i 1968.

Bruce Springsteen har funnet inspirasjon fra mange deler av amerikansk populærmusikk. Derfor vil musikken hans ofte bære preg av både folkemusikk, blues, country og rock’n roll. Han har senere nevnt at noen av hans største forbilder og dem som har vært med til å få ham på rett spor, er blant annet Roy Orbison, Johnny Cash, Phil Spectors, Beatles og ikke minst Elvis. Sistnevnte opplevde han under et Ed Sullivan Show i 1956 og det var her han fant ut han ville bli musikker.

En lang rekke med hits

Listen med hits fra Springsteen er lang og han hører til blant de musikere som har solgt flest plater på verdensplan. Hans første album heter «Greetings from Asbury Park, N.J» og dette ble gitt ut i 1973. Allerede her ble han sammenlignet med store navn som Bob Dylan og Van Morrison. Siden fulgte en av hans største suksesser i 1975, albumet «Born to Run» og dette var et mer rockepreget album enn det første.  (1975) var mer rock-preget. Siden fulgte et nytt album i 1980 som ble kalt for «The River» og enda et i 1982. Men sistnevnte var en del annerledes enn de første og var et rent akustisk album.

Den største suksessen

Den største suksessen til Springsteen er uten tvil «Born in the U.S.A» fra 1984. Her ble det gitt ut hele 7 singler og albumet samt flere av sangene har ligget nummer et på allverdens hitlister. Han har alltid vært glad for å engasjere seg innen politikk og amerikansk folkemusikk og dette kan tydelig høres på de neste album han sendte ut. Av politiske kjernesaker har Bruce Springsteen engasjert seg innen kjernekraftmotstand, han har støttet Amnesty internasjonal og enda offentlig støttet de to demokratiske presidentkandidatene, John Kerry og Barack Obama. På grunn av hans store engasjement for amerikanske hjertesaker og selvsagt musikken, fikk han i 2016 tildelt den høyeste sivile utmerkelse man kan få, Presidentens frihetsmedalje av president Barack Obama. Han har også vunnet mer enn 20 grammytitler og blitt rangert blant de beste musikere noensinne. Så det er liten tvil om at det er en herre som har gjort store inntrykk på folk flest.

Privacy Policy