Billy Bragg

Stephen William Bragg er en engelsk sanger, sangskriver og venstrefløys aktivist som ble født i 1957. Musikken hans har elementer av folkemusikk og punkrock med tekster som ofte er lyriske, men med en del protester og politiske budskaper. Han er født i Barking i Essex og faren hans jobbet som assisterende salgssjef, mens moren var hjemmegående. Hans far døde allerede i 1976 av lungekreft, men Stephen var sterk i sorgen og brukte dette positivt til å lage musikk.

Karrieren

Musikken hans har blitt inspirert av The Clash som han hadde sett spille live i 1977 og 1978. Med disse som forbilde startet han et punk rockband sammen med Wiggy. De bestemte seg fort for å gå i studio og etter en stund utga de en rekke singler. De spilte en del konserter i London og nærområdet deres, som var Northamptonshire, men allerede etter et par år gikk de hvert til sitt. Bragg tok dette veldig tungt, spesielt med tanke på at hans musikk karriere lå i ruiner og derfor bestemte han seg for å verve seg til militæret. Etter å ha overstått tre måneders basistrening fant han ut at dette ikke var noe for han og betalte 175 pund for å kunne reise hjem.

Jobber i London

Etter hjemkomsten begynte han igjen å spille musikk og fikk flere jobber rundt om i London. Her spilte han på elektrisk gitar under navnet Spy Vs. Spy, et navn han hadde funnet i en tegneserie i Mad Magazine. Samtidig med spillejobbene sendte han ut flere demobånd til forskjellige plateselskaper, men det skulle en frekkhet til fra Bragg sin side, før det begynte å skje noe. Han utga seg en dag for å være en telereparatør og kom på den måten inn til en av sjefene hos Charisma Records. Han fikk hører demoen og likte dette. Siden de ikke hadde penger til en ny artist, fikk han i midlertidig et tilbud om å lage flere demoer og disse ble så sendt på markedet av et annet plateselskap. I 1983 kom da ut «Life’s a Riot med Spy Vs. Spy.

Turne i USA

I 1985 dro han på sin første turne i USA og hadde med seg sin gamle partner Wiggy som manager. Han spilte som oppvarming for Echo & The Bunnymen og var med å spille konserter fra Washington på østkysten til Los Angeles på vestkysten. Etter hjemkomsten fra turneen ga han ut et nytt album som ble kalt for «Talking with the Taxman About Poetry» og dette ble hans første album som inn på Top 10 i Storbritannia. Et par år senere ga han ut en coversingle av Beatles sitt nummer «She’s Leaving Home» og denne gikk inn som nummer 1 på hitlistene. Denne var også den eneste førsteplass han har oppnådd.

Produktiv karriere

Bragg har gjennom hele sin karriere vært svært produktiv og i løpet av de neste mange år utga han flere nye album og på de fleste av dem hadde han med et fullt band. I 2014 begynte han som vært for et «radioshow» på Spotify og her gikk han gjennom playlister med hans egne favorittlåter og avslørte musikalske hemmeligheter for de interesserte. I 2016 mottok han the Trailblazer Award ved Americana Music Association UK Awards i London for hans store innsats for musikken opp gjennom årene, og samme år ga han ut sitt seneste album i samarbeid med Joe Henry. Albumet gikk inn på 1.plassen på Storbritannias Americana album liste og dette feiret paret ved å annonsere at de ville begi seg ut på en turne gjennom USA, Canada, Australia og et par steder i Europa.

Privacy Policy