Arbeidersanger

Den første arbeidersangen som ble skrevet er mer enn 130 år gammel og er bedre kjent som L’Internationale. Den stammer fra Frankrike og handler om arbeidernes opprør mot industrieierne. Sangen ble siden oversatt til blant annet norsk i 1904 samt til en lang rekke andre språk. Hvis vi skal finne en mor til alle arbeidersanger, så må det være denne. Arbeidersanger er jo som ordet sier, sanger for arbeiderne. For lenge siden handlet arbeidersanger også om motivasjon for de som hadde en fysisk hard jobb. Her lagde de sanger som de kunne synge mens de jobbet og på den måten holde motivasjonen oppe. Siden har slike sanger blitt til kampsanger for diverse arbeiderbevegelser og i dag er de primært brukt på 1. mai.

En arbeidersang blir til

Når en arbeidersang blir til, så er det gjerne på grunn av en ideologi hos en gruppe og denne gruppe vil gjerne frem med et budskap. Dette er i de fleste tilfeller enklere gjennom kampsanger, noe som igjen er grunnen til at nye sanger kommer til fra tid til annen. En arbeidersang må derfor ha en klar adresse og helst mot dem som vi kan kalle mottaker av sangen. Teksten blir gjerne skrevet på samme måte som gamle viser og inneholder et krav, kanskje en drøm om et bedre liv og derfor vil arbeidersangen alltid definerer et fremtidshåp. Noen av de eldste sangene er også de mest direkte og med et klart budskap. Flere av disse arbeidersanger går aldri av mote og vil alltid spille en rolle selv om målet med sangen formentlig allerede har blitt oppnådd. Se blott på «Sosialistenes marsj», eller sangen «Brødre, til sol og frihet» for ikke å glemme «Seieren følger våre faner» og «Ung flagsang».

Gamle sanger i nytt format

En av Norges mest kjente musikere og en mann som samtidig har vært svært engasjert innen arbeiderbevegelsen, har i 2017 gitt ut et eget album med arbeidersanger i et nytt format. Mannen det er snakk om, er Trond Granlund som har vært aktiv innen musikk i mer enn 50 år og gitt ut mer enn 20 albums i løpet av hans karriere. I mange av disse årene har han sunget og opptrådt ved arbeiderbevegelsens arrangementer og det var derfor ganske naturlig at han fikk «pusse opp» noen av de gamle klassikere. Han fikk med seg John Vinge og Jørund Fluge Samuelsen, begge to kjent fra «Trang Fødsel» og i tillegg er også Abildsø Spellemannslag en del av oppsettet. Et par av de klassiske arbeidersangene som «Vi bygger landet», «Revolusjonens Røst», Syng høyt kamerater» og «Frihetens forpost» blir sunget av kun én stemme og uten kor.

Håpet er at flere vil spille sangene på andre tidspunkter enn til 1. mai og med denne nye innpakningen vil sangene også få et bredere nedslagsfelt. Totalt inneholder albumet 11 sanger som alle er godt kjent fra tidligere, men som nå blir fremført i en litt annen utgave. Som Trond Granlund selv nevner det: «vi har gitt en rekke gamle og klassiske arbeidersanger en gammel innpakning ved å fremføre dem som visesang»

Privacy Policy