Arbeidersanger på Spotify

Arbeidersanger kan kalles for en moderne utgave av folkeviser og disse omhandler gjerne leve- og arbeidsvilkårene til folk innen arbeiderklassen. Disse sangene oppsto da arbeiderklassen vokste frem etter den industrielle revolusjonen og sangene har blitt bygd videre på gamle og tradisjonelle folkeviser. Fenomenet med arbeidersanger utviklet seg på forskjellig måte i de ulike land hvor det oppsto en arbeiderklasse, avhengig av hvilken visekultur som allerede fantes i det gjeldende landet. Særlig etter den berømte oktoberrevolusjonen i Russland begynte arbeidersanger å få et oppsving over det meste av verden. Kommunistene og sosialdemokratene brukte sangene flittig så snart de skulle lage en eller annen form for propaganda eller underholdning. Senere da andre verdenskrig var slutt forsvant de tradisjonelle arbeidersangene fra reklame og underholdning og ble i stedet kun brukt ved fagbevegelsens festdager og selvsagt 1.mai.

Spotify

I dag er en av de mest populære måtene å dele musikk på via Spotify. Denne musikkstrømmetjenesten med svensk opprinnelse har vunnet stort innpass hos millioner av mennesker verden over. Her har abonnentene mulighet for å lytte til musikk fra et enormt bibliotek som deles via internett. Dette er selvsagt veldig enkelt i dagens digitale verden og det er vel også hovedårsaken til den store populariteten.

Selskapet Spotify ble grunnlagt av Martin Lorentzon og Daniel Ek i Stockholm. Dette skjedde i 2006 og siden har det gått fått fremover for selskapet. I dag har de hovedsete i London og avdelingskontorer i Stockholm og Gøteborg. Den offisielle lanseringen skjedde 7. oktober 2008 og de første begynte fort å tegne abonnement slik at de kunne hører musikk hvor som helst i verden. I 2010 ble de kåret til årets teknologiske nykommer av World Economic Forum og den gode omtalen satte kun ekstra fart på utviklingen. I begynnelsen av 2015 hadde de rundt 60 millioner brukere og av disse var 15 millioner betalende.

Hvilke sanger kan man finne?

Strømmetjenesten til Spotify kan brukes av de fleste operativsystemene, noe som er en av grunnene til den store suksess. Etter at appen er lastet ned og installert, så kan man som bruker gå inn i den enorme musikk katalogen som utgjør Spotify. Her er til enhver tid mer enn 10 millioner musikkspor og nye kommer til hver dag. Man regner med at det blir lastet opp 10 000 nye sanger på en vanlig dag. Musikkfilene kommer fra de store plateselskapene som EMI, Warner, Sony, Universal og mange flere. Det finnes enkelte artister som ikke er tilgjengelig på Spotify da de har valgt ikke å la folk kunne strømme musikken deres. Blant disse var blant annet AC/DC og The Beatles, men de har nå gitt plateselskapene sine lov til å dele musikken deres.

Det er mulig å finne ferdige spillelister til ulike dj-er eller lage en egen liste. Uansett hva man velger kan man sortere etter navn på artisten, navn på sangen eller kanskje en bestemt sjangre innen musikken. Derfor er det også mulig å finne arbeidersanger til neste 1.mai fest om man har lyst til det og her finnes alt fra «Revolusjonens Røst» til «Frihetens forpost» og den kanskje mest kjente av alle arbeidersanger – Internasjonalen.

Privacy Policy