A. L. Lloyd

Albert Lancaster Lloyd var vanligvis kjent som AL Lloyd og sang engelske folkesanger gjennom det meste av sin karriere. Han er det vi kan kalle for en nøkkelfigur innen folkemusikken og en av grunnene til at denne musikktypen ble populær igjen på 1950 og 1960-tallet. I motsetning til de fleste andre musikere, så samlet han også på teoretiske skrifter om folkemusikk og på andre sanger innen folkemusikken.

Oppveksten til Lloyd

Albert ble født i Wandsworth i London i 1908. Moren hansvar hjemmegående som de fleste på den tiden, men sang ofte og dette er noe som har inspirert Albert. Faren var patruljør for det britiske automobil forbundet og da moren til Lloyd døde da han var 15 år gammel, ble han sendt til Australia siden faren hans ikke kunne ta vare på han alene. Her jobbet han i 6 år, fra 1924-1930, på ulike sauestasjoner og i den perioden begynte han å skrive ned de folkesanger han lærte. Han vendte tilbake til Storbritannia under den store depresjonen og siden han ikke kunne få en fast jobb, benyttet han seg av sjansen til å studere i stedet. Han studerte folkemusikk og gjorde mye av forskningen hans på British Museum.

Et par år etterpå fikk han jobb om bord på et hvalfangstskip og dro med dette til de sydlige hvalfangstområdene i Antarktis. I 1938 hyret BBC ham til å skrive en radiodokumentar om livet til sjøs og etter dette jobbet han utelukkende som journalist og sanger. Lloyd var sterkt imot Adolf Hitler, og i 1939 ble han bestilt av BBC til å produsere en serie programmer om nazismen.

En lang karriere

Albert fortsette med å skape seg en karriere innen folkemusikken og i filmen Moby Dick, fra 1956, ble han kontaktet for å synge en sang når skipet seiler ut på havet. Siden fulgte en bokutgivelse i 1959 sammen med Ralph Vaughan Williams. Boken heter «The Penguin Book of English Folk Songs». På begynnelsen av 1960-tallet ble Lloyd med på et nytt prosjekt som ble kalt for “Center 42”. Prosjektet gikk ut på å fremme folkeopptredener og hadde blant annet med seg kjente navn som Anne Briggs og Ian Campbell samt The Watersons.

Publiserte bøker

Lloyd spilte også selv folkemusikk og produserte et album med en annen kjent musiker, Ewan MacColl. Han publiserte også mange bøker om folkemusikk og relaterte emner, inkludert The Singing Englishman, Come All Ye Bold Miners, og Folk Song i England. Han var likeledes grunnlegger av Topic Records og ble selskapets kunstneriske regissør inntil sin død.

Han utga en lang rekke albums alene, men også flere med Ewan MacColl. De to begynte å arbeide tett sammen i 1952 hvor de ga ut albumet «The English and Scottish Popular Ballads 9 Volumes» og siden ble det til 8 andre albums de neste årene. Det siste album de produserte sammen var «A Sailor’s Garland» i 1966, men Albert fortsatte alene og ga ut hans siste album i 1967. Siden har det blitt til enda to utgivelser etter han døde i 1982 og disse er «Ten Thousand Miles Away: English and Australian Folk Songs», som kom ut i 2008 og «Turtie dove» som ble lansert i 2014.

Privacy Policy